+ 12
+ 1

Poštovani posetioci,

Dobrodošli na arhivsko izdanje starog sajta ASNS ( www.asns.rs )

Ubuduće sve nove informacije će ići preko novog sajta na dobro poznatoj adresi www.asns.rs

Informacije na ovoj stranici neće se više ažurirati.

 
+ 0
+ 0

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) zahteva od Vlade Republike Srbije formiranje pravog Socijalno – ekonomskog saveta uz učešće predstavnika svih relevantnih sindikalnih centrala kao i udrženja poslodavaca.

Osim predstavnika države, ostali članovi Socijalno – ekonomskog saveta, u trenutnom sazivu, su potpuno neligitimni i isti godinama unazad prave farsu od socijalnog dijaloga i rade za lične privilegije.

Predstavnici dva sindikata u SES-u, Čanak i Orbović i pored deklarativnog zalaganja za povećanje cene rada, nisu preduzeli nijednu konkretnu meru da bi se ona zaista i povećala i podsećamo ih da im na raspolaganju uvek stoje instututi istupanja iz SES-a, prekid saradnje sa poslodavcima i državnim organima i na kraju instutucija generalnog štrajka.

Smatramo da je krajnje vreme da se predstane sa ponižavanjem radnika i jadikovanjem nad njihovom sudbinom bez stvarnog zalaganja da se bilo šta promeni u pogledu ovog pitanja.

Minimalna cena rada po času, prema svim ekonomskim parametrima koje su utvrdili stručnjaci iz ASNS, trebalo bi da iznosi najmanje 170 dinara.

 

 

U Beogradu, 22.08.2016. godine                                            Informativna služba ASNS

 
+ 0
+ 0

U utorak 16. avgusta 2016. godine, u prostorijama upravne zgrade RMU "Soko", pogon Čitluk, održan je sastanak ASNS - Grupacije rudarstva sa početkom u 13 časova. Sastanku su prisustvovali glavni poverenici i članovi Odbora poverenika iz pet sindikata ASNS rudnika pod okriljem JP PEU "Resavica". Sastanku su takodje prisustvovali i uzeli aktivnog učešća Glavni menadžer ASNS i koordinator ASNS - Granskog sindikata energetike Dragan Milovanović i generalni sekretar ASNS Nebojša Rajković. Gost u prvom delu sastanka je bio i tehnički rukovodilac RMU "SOKO" Rade Šavija koji je govorio o aktuelnoj situaciju u preduzeću. 

Opširnije...

 
+ 0
+ 0

Sretno

Svim našim članovima i rudarima Srbije upućujemo iskrene čestitke za DAN RUDARA.

I ovog 6. Avgusta sećamo se rudara Senjskog rudnika, njihove solidarnosti i zajedništva, kada su se štrajkom izborili za vraćanje na posao trojice otpuštenjih kolega, kao i za bolje uslove rada.

Želimo Vam veće zarade, bolje uslove rada, isplatu jubilarnih nagrada i smenskog rada.

Svi zajedno možemo naterati naše Vlasti da neuporedivo više cene vaš rad i trud.

Sretno

Predsednica ASNS

Ranka Savić

 
+ 0
+ 0

 

Došlo je vreme igara bez hleba. Tema dana u Srbiji je starleta u hrvatskom dresu, obračuni na vrelom letnjem asvaltu, a najavljeno poskupljenje mesa od 40% ostaje u fus noti,  da ne remeti svakodnevni rijaliti i  virtuelnu stvarnost.

Šta da radi prosečana srpska porodica sa najmanjim primanjima  u Evropi, najmanjim minimalcem , ali zato sa cenama znatno iznad evropskog proseka. Prosečno stanovnik Srbije pojede 95 grama mesa dnevno, Nemac 250, Grk 230, Francuz 280. Ali zato smo Evropski rekorderi sa 300 grama hleba dnevno. Najavljeno poskupljenje mesa od neverovatnih 40%, a da su pritom klanične cene na nivou ili manje nego prošle godine, ukazuje da će opet seljaci i radnici  platiti ceh, a država i tajkuni pokupiti kajmak. Da li je ovo poskupljenje, možda, u vezi sa najavljenim dolaskom velikog nemačkog bosa industrije mesa Tenisa, način da se dodatno poveća suficit budžeta  ili novi ispit za živce, novčanike  i prazne stomake radnika i građana videćemo uskoro kad za iste pare dobijemo pola, ionako, vrlo tanke šnicle.

Opširnije...

 
Još članaka...