+ 0
+ 0

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata preduzeća „AHA Mura Prvi Maj“ Pirot organizovala je danas (9.april 2014.) jednočasovni štrajk upozorenja, od 12.50 do 13.50 časova, zahtevajući isplatu ostatka zarade za februar ove godine.

„Isplaćena nam je samo jedna trećina februarske zarade. Generalnoj direktorki Maši Flegar smo dali rok da ostatak zarade isplati do 8. aprila. Kako je saopštila da nema sredstava za isplatu, odlučili smo da nezadovoljstvo izrazimo ovim štrajkom upozorenja“, rekao je Vladica Marinković, glavni poverenik ASNS.

On je najavio da će u sutra, 10. aprila u preduzeće doći vlasnica AHA Mure Mojca Lukančić sa kojom će se razgovarati o prevazilaženju problema, ali i o planovima po pitanju investiranja i procesa proizvodnje  u narednom periodu.

Predsednik ASNS Industrijskog granskog sindikata Dragoljub Simić rekao je da u potpunosti podržava današnji štrajk upozorenja kao normalnu i prirodnu reakciju radnika zabrinutih za svoju i egzistenciju svojih porodica.

„Poučeni primerima u drugim firmama gde su problemi opstanka toliko narasli da se više ne vidi rešenje u realizaciji prava zaposlenih iz kolektivnih i pojedinačnih ugovora o radu, dobro je što je ASNS u ovom pirotskog preduzeća odmah reagovao“, istakao je Simić.

Prema njegovim rečima, neisplaćivanje zarade radnicima treba tretirati kao krivično delo.