+ 0
+ 0

Povodom 7. aprila Svetskog dana zdravlja, ASNS Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite Srbije izražava zabrinutost za zdravlje ljudi i položaj zaposlenih u zdravstvu.

Ako raspolažemo podacima kakvu vodu pijemo (kažu da je voda izvor života), kakvu hranu konzumiramo, sa kakvim nestašicama se suočavamo u zdravstvenim ustanovama (stentovi, derivati krvi, vakcine, lekovi ...), šta je poruka danas na Svetski dan zdravlja.

Pitamo se i kako stomatološke usluge ponovo učiniti dostupnim i šta to beše preventiva u stomatologiji?

Svakodnevno se suočavamo sa činjenicom da zdravstvenim ustanovama nedostaju kadar, oprema i osnovna sredstva za rad. U poslednje dve godine iz zemlje je otišlo 1.200 lekara sa pet godina specijalističkog staža.

Srbija danas ima oko 19.000 zaposlenih lekara, te je lako izračunati za koliko godina ćemo biti u problemu sa lekarskim kadrom. Problem je identičan i sa ostalim zaposlenima u zdravstvu.

ASNS Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite Srbije apeluje, po ko zna koji put, na sva resorna ministarstva da učine sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi se obezbedio ostanak naših kadrova i poboljšali uslovi života ljudi, odnosno napraviti uslove da zdravstvenu zaštitu što češće koristimo u preventivne svrhe.

 

Predsednik ASNS Granskog sindikata

zdravstva i socijalne zaštite Srbije

Mirsada Agović