+ 0
+ 0

Povodom 1. maja, Međunarodnog dana rada, Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata organizovala je Prvomajski sindikalni forum pod nazivom „Reforme po leđima radnika“.

Na forumu se govorilo o svim posledicama reformi, o socijalno ekonomskoj politici i položaju zaposlenih.

 

Prvomajski sindikalni forum je nastavak održavanja sindikalnih foruma ASNS. Prvi sindikalni forum je organizovan u Leskovcu u maju 2011. godine pod nazivom „Preživeti reforme – dočekati razvoj“.

 

 

Učesnici foruma bili su predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, sindikata, političkih partija, udruženja poslodavaca i komora, članovi Predsedništva ASNS i glavni poverenici ASNS, dok je moderator bio glavni mennadžer ASNS Dragan Milovanović.

 

Ocenjeno je da se naša zemlja u svojoj istoriji često suočavala sa stezanjem kaiša, ali su uvek najveći teret podnosili najslabiji, pa je neophodno uspostaviti čvrsto partnertstvo između sindikata, poslodavaca i države kako bi se kriza uspešno prebrodila.

Ukazano je da su zemlje, koje su se uspešno izborile sa krizom nastalom 2008. godine, poput Nemačke, uspostavile dijalog i čvrsto partnerstvo, pre svega, između sindikata i poslodavaca, a država je pružila političku podršku za to partnerstvo.

 

Predsednica ASNS Ranka Savić rekla je da radnici i njihove porodice snose najveći teret krize u kojoj se nalazimo, ali je pitanje koji je prag njihove ekonomske izdrživosti.

Ona je naglasila da efekti novog Zakona o radu nisu onakvi kako je Vlada najavljivala, a da je jedno od ključnih pitanja koje taj zakon nije rešio - pitanje zarada, jer samo 17 odsto privatnih poslodavaca u Srbiji redovno u dan isplaćuje zarade.

Savić je ukazala i da predviđanja MMF-a kažu da će stopa nezaposlenosti u Srbiji do kraja godine biti 20,7 odsto, a očekuje se 30.000 novih radnika bez posla iz preduzeća u restrukturiranju.

 

Savetnik za sindikate, kolektivno pregovaranje i socijalni dijalog u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Dušan Petrović rekao je da je poslodavac i pre donošenja novog Zakona o radu mogao da optusti radnika, ali je pitanje koliko je ta odluka kasnije održiva na sudu.

On je naglasio da donošenjem novog Zakona o radu nije porastao broj otpuštanja, a da je broj nezaposlenih u velikom broju slučajeva posledica tehnoloških viškova, a ne novog zakona.

 

Pitanje zarada je, prema njegovom mišljenju, najvažnije jer neisplaćivanje zarada potpuno obesmišljava bilo kakav rad. On je naglasio da bi zaposleni trebalo da koriste mehanizam koji im je omogućen zakonom i da na osnovu platnog listića pred sudom naplate svoje zarade.

Petrović je ukazao da je radnicima, takođe, na raspolaganju i krivično zakonodavstvo, koje predviđa mogućnost da se poslodavac i krivično goni ako svesno ne poštuje zakon ili opšta pravna akta, samo je potrebno da podnesu krivičnu prijavu.

 

"Pitanje ostvarivanja prava je i pitanje hrabrosti", rekao je Petrović i naglasio da je tu uloga sindikata vrlo važna jer i on treba da se uključi i pomogne zaposlenima da podnesu zahteve za prinudno izvršenje isplate zarada.

Od usvajanja novog Zakona o radu do danas bilo je više od 150 ovih izvršenja, rekao je Petrović.

 

Dodajmo da su gosti foruma bili savetnik za sindikate, kolektivno pregovaranje i socijalna pitanja u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dušan Petrović, predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović, predsednik Izvršnog odbora Srpske narodne partije Jovan Palalić, generalni sekretar Konfederacije slobodnih sindikata Dragan Marjanović, zamenik predsednika Sindikata srpske policije Mile Lazarević, predsednik Industrijskog sindikata Srbije Dragan Matić, predsednik Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa, predsednik Upravnog odbora Privredne komore malih i srednjih preduzeća i preduzetnika Saša Ristić, direktor Unije poslodavaca Srbije Slavenko Grgurević, prestavnik Zaštitnika građana Ana Davidović i član Predsedništva Foruma beogradskih osnovih škola Emina Knežević.

 

Izvor: ASNS/Tanjug

Foto/Video: ASNS

Više fotografija možete videti u sekciji FOTO GALERIJA